Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

Nou program de rezidențe TRADUKI, la București

.

703 ausschreibungTRADUKI, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR), oferă pentru prima oară două rezidențe pentru autoare/-ri și traducătoare/-ri la București. Sunt invitate/-ți să aplice scriitoare/-ri din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Slovenia, precum și traducătoare/-ri care traduc din limba română în germană sau într-una dintre limbile țărilor menționate mai sus. Pe lângă bursa în valoare de 800 de euro, rezidentele/-ții beneficiază de cazare gratuită la București. Termenul de trimitere a aplicațiilor este 25 iunie 2019, iar decizia cu privire la rezidențe – care se vor desfășura în cursul toamnei – va fi luată pe 1 iulie.

Tipărire

Apel la candidaturi: noi burse în cadrul programului „Prishtina has no river 2019“

.

500 pristinaQendra Multimedia, în cooperare cu TRADUKI, a lansat un apel la candidaturi pentru noi rezidențe literare în cadrul programului „Pristhina has no river“. Scriitoare/-ri și traducătoare/-ri din Europa de Sud-Est sunt invitate/-ți să aplice la o rezidență de patru săptămâni la Priștina (în septembrie, octombrie sau noiembrie). Bursa presupune folosirea unei locuințe complet utilate, acoperirea costurilor de călătorie și o sumă de 700 de euro. Termen-limită de trimitere a aplicațiilor: 15 martie 2019.

Tipărire

Inaugurarea festivă a site-ului RomArchive

.

677 romarchiveDupă o perioadă de gestație de patru ani, RomArchive – o arhivă digitală internațională a romilor – și-a început existența online. Cele circa 12 milioane de romi din Europa trăiesc adesea la marginea societății și sunt încă victime ale discriminării, criminalizării și persecuțiilor. Nu există aproape nici un fel de contra-modele pozitive sau eforturi de recunoaștere a realităților rome și a bogatei culturi a romilor. Mai ales vocile romilor înșiși se fac rareori auzite. Pe acest fundal a luat naștere RomArchive – o colecție de artă din toate genurile, îmbogățită cu documente istorice și texte științifice, colecție în continuă extindere. RomArchive pune accentul pe autoprezentarea romilor: în ce privește conținutul, fiecare dintre cele zece secțiuni ale arhivei este coordonată de o echipă specială de curatori. Proiectul este finanțat de Fundația Culturală Federală Germană.

traduki partners 2014 d