Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

Prima „Noapte balcanică“ la Berlin

.

622 balkanabendLa 1 iunie, la Berlin, a avut loc pentru prima oară „Noaptea balcanică“, eveniment organizat de TRADUKI în cadrul celei de-a treia ediții a Nopții Lungi a Ideilor (un proiect al Ministerului de Externe al Germaniei). Patru sute de vizitatori au venit la cinematograful Babylon din Berlin-Mitte ca să asiste la lecturi și discuții cu Cătălin Dorian Florescu (CH/RO), Ervina Halili (XK), Damir Karakaš (HR), Cătălin Mihuleac (RO), Anja Golob (SI) și cu editorul Sebastian Guggolz (DE). Programul, moderat de Aylin Rieger și Hana Stojić, a fost completat de muzica irezistibilă a formației românești  ZMEI3. Din textele germane au citit actorii Susanne Bormann și Aleksandar Radenković. Câștigătorii tombolei organizate cu această ocazie au primit cărți și premii din partea sponsorilor Fructal, Samovino și Kafana Berlin. Le mulțumim mult tuturor celor care ne-au sprijinit!

 

bwd  Set 1/3  fwd

© Sebastian Wells

Tipărire

„Debate on Europe“ la Skopje, 7–9 Iunie 2018

.

619 skopjeÎn urma unei colaborări între TRADUKI și ONG-ul macedonean Kontrapunkt, va avea loc la Skopje, între 7 și 9 iunie, „Debate on Europe“, un eveniment în cadrul discuțiilor anuale internaționale, organizate începând din 2012 de către Fundația S. Fischer, Academia Germană de Limbă și Literatură și Fundația Culturală Allianz. Până în prezent, manifestările din seria „Debates on Europe“ au avut loc la Budapesta și București, la Belgrad și Atena, la Narva, Minsk, Harkov, Sankt Petersburg și, cel mai recent, la Sarajevo.

Tipărire

Reading Balkans: Davor Stoianovski la Novo Mesto

.

625 stojanovski davorÎn aprilie 2018, scriitorul și traducătorul macedonean Davor Stoianovski a petrecut o lună în orașul sloven Novo Mesto, în calitate de rezident al programului „Reading Balkans“. A lucrat acolo la o nouă carte. De asemenea, a participat la diverse evenimente literare. Astfel, a susținut lecturi publice pe 17 aprilie – lectură organizată special pentru el la librăria editurii Goga (Goga este gazda programului de rezidențe) – și pe 18 aprilie, în cadrul unui simpozion al Centrului de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte. De asemenea, a fost invitat la o emisiune de radio, „Sami naši“, dedicată activităților culturale ale grupurilor etnice din Slovenia.

Mass-media: RTV4 „Sami naši“, Radio Krka

traduki partners 2014 d