Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene

autori

Tipărire

Ahmeti, Mimoza

ahmeti_mimoza
S-a născut în 1963, în oraşul Kruja din nordul Albaniei. În ultimii ani de dinaintea prăbuşirii comunismului, a publicat versuri care depăşeau frecvent graniţa doctrinei comuniste. Stilul ei, de un radicalism neobişnuit pentru contextul albanez, nu se va modifica nici după schimbarea regimului. Cu mult patos şi uneori cu furie, păstrând însă un ton suveran, Ahmeti Mimoza se luptă, în textele ei, cu traumele, tabuurile şi complexele societăţii albaneze.

Nu este doar scriitoare, ci şi pictoriţă şi cântăreaţă, apariţiile ei neconvenţionale în public aducându-i o anume popularitate. Atitudinea ei emancipată şi rebelă a fost mereu contestată de o societate patriarhală, marcată de tradiţionalism, cum e cea albaneză, toate acestea punându-şi, fireşte, amprenta asupra personalităţii artistei. O profundă criză artistică şi psihică se întrevede în romanul Gruaja halucinante .

Mimoza Ahmeti a publicat o serie întreagă de volume de poezie – ultimele fiind Delirium şi Pjalmimi i luleve – povestiri scurte şi un nou roman, Arkitrau. Artista locuieşte împreună cu soţul ei şi cele două fiice.

traduki partners 2014 d