Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

Inaugurarea festivă a site-ului RomArchive

.

677 romarchiveDupă o perioadă de gestație de patru ani, RomArchive – o arhivă digitală internațională a romilor – și-a început existența online. Cele circa 12 milioane de romi din Europa trăiesc adesea la marginea societății și sunt încă victime ale discriminării, criminalizării și persecuțiilor. Nu există aproape nici un fel de contra-modele pozitive sau eforturi de recunoaștere a realităților rome și a bogatei culturi a romilor. Mai ales vocile romilor înșiși se fac rareori auzite. Pe acest fundal a luat naștere RomArchive – o colecție de artă din toate genurile, îmbogățită cu documente istorice și texte științifice, colecție în continuă extindere. RomArchive pune accentul pe autoprezentarea romilor: în ce privește conținutul, fiecare dintre cele zece secțiuni ale arhivei este coordonată de o echipă specială de curatori. Proiectul este finanțat de Fundația Culturală Federală Germană.

 

Site-ul RomArchive a fost lansat printr-o festivitate la Academia Artelor din Berlin. Între 24 și 27 ianuarie, un program variat de concerte, expoziții, proiecții de film, lecturi, discuții, spectacole de dans și de teatru au demonstrat bogăția și diversitatea producției culturale și artistice a romilor. Proiectul va fi inaugurat, de asemenea, la Budapesta și București.

Ne bucurăm că TRADUKI a putut îmbogăți festivitatea de inaugurare cu o seară de lectură: autorul sârb Jovan Nikolić a citit fragmente din Das Orchester der Frauen, die mich verlassen haben și din Weißer Rabe, schwarzes Lamm. Autoarea germană Anita Awosusi a citit un fragment din cartea ei autobiografică Vater unser. Moderatoarea evenimentului a fost dr. Beate Eder-Jordan, curatoare a secțiunii literare a arhivei, ea oferind și o introducere în această secțiune. Cercetătoarea bulgară dr. Sofia Zahova, specialistă în studii culturale, a ținut o conferință cu titlul Nici tânără, nici nedezvoltată. Literatura romilor în țările balcanice.

bwd  Set 1/2  fwd

Media: Berliner Zeitung, Deutschlandfunk, Deutsche Welle, Focus, Frankfurter Rundschau, taz

traduki partners 2014 d