Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

„KROKODILovih deset“ – ediția a X-a a festivalului „KROKODIL“ de la Belgrad

.

630 krokodilCea de-a X-a ediție a festivalului literar KROKODIL, susținută financiar de mai mulți ani de TRADUKI, a avut loc la Belgrad între 15 și 18 iunie, într-o atmosferă festivă. În cadrul unei mari conferințe de presă, Milena Berić și Vladimir Arsenijević, împreună cu istoricul Dubravka Stojanović, au prezentat conceptul și programul ediției din acest an a festivalului.

În data de 15 iunie, „KROKODILovih deset“ a fost inaugurat prin expoziția „Optimismul crud: primii noștri zece ani“. Proiectarea filmului omonim a oferit o perspectivă asupra activităților de până acum ale festivalului KROKODIL. Seara, moderați de Kruno Lokotar și Ivan Velisavljević, oaspeții Vedrana Rudan, Vladimir Arsenijevic, Abdulah Sidran, Rumena Bujarovska, Dejan Atanackovic și News Bar au susținut lecturi, au participat la discuții și au oferit performance-uri; ulterior, publicul a asistat la un recital susținut de Kralj Čačka.

Alt eveniment important a fost, ca întotdeauna, manifestarea de seară de la amfiteatrul din fața Muzeului de Istorie a Iugoslaviei, unde, la data de 16 iunie, Mira Furlan, Marko Selic, Marko Tomaš, Marko Vidojković, Zoran Kesić, Njuz.net și News Bar au participat la o discuție cu moderatorii Kruno Lokotar și Ivana Dragičević. Seara s-a încheiat cu proiectarea filmului de animație „Untravel“ și cu un concert susținut de Bojana Vunturišević. În timpul zilei, un amplu program de dezbateri – care a inclus, printre altele, un tribut adus regretatului scriitor Predrag Lucić – a atras numeroși vizitatori.

Zilele de 17 și 18 iunie au fost dedicate proiectului „Cine a început? – Istorici împotriva revizionismului“. La conferința de presă organizată înainte de festival, istoricul Stojanović a subliniat: „Prin acest proiect ne apărăm disciplina, care este supusă unor abuzuri violente. Războiul anilor ’90 se bazează pe o revizuire a istoriei.“

După zece ani, asociația KROKODIL își are pentru prima dată propriul sediu. În data de 15 iulie își deschide porțile Centrul de Literatură Contemporană KROKODIL.

KROKODIL: programul festivalului, 2018

bwd  Set 1/4  fwd

Fotografii (c): Marija Piroški, Srđan Veljović

traduki partners 2014 d