Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

In memoriam – Daša Drndić

.

626 dasa drndicCu mare regret aflăm că scriitoarea Daša Drndić, una dintre cele mai importante voci literare ale Europei de Sud-Est, a încetat din viață la Rijeka, în seara zilei de 5 iunie.

 

Daša Drndić s-a născut la Zagreb în 1946 și a locuit din 1953 la Belgrad, unde a urmat studii de anglistică și de litere. A fost bursieră Fulbright la Southern Illinois University și a studiat ulterior la Case Western Reserve University din Ohio. La Belgrad, a lucrat ca redactoare de carte, profesoară de engleză și redactoare specializată în piese de teatru radiofonic. În 1992, s-a mutat în orașul croat Rijeka, de unde a emigrat, alături de fiica ei, în Canada, în 1995; acolo a predat la Universitatea din Toronto până în 1997. După întoarcere, a predat la catedra de anglistică a Universității din Rijeka (unde a obținut și titlul de doctor).

Daša Drndić a scris romane, eseuri, piese de radio radiofonic și cronici literare și a tradus din engleză numeroși autori de renume. Ultimele romane semnate de ea au fost multipremiatul Sonnenschein (2007), April u Berlinu (2009), Belladonna (2012) și EEG (2016).

Am cunoscut-o și am prețuit-o pe Daša ca pe luptătoare neobosită împotriva nedreptății, ca pe o minunată povestitoare și ca pe o călătoare cosmopolită cu un gust special pentru Balcani.

Daša Drndić ne va lipsi mult.

traduki partners 2014 d