Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

Alexander Moissi și arta de a muri impecabil – turneu de lecturi în Kosovo

.

618 moissiDupă ce biografia Moissi. Triest, Berlin, New York. Eine Schauspielerlegende a jurnalistului Rüdiger Schaper despre superstarul de teatru de la începutul secolului XX Alexander Moissi, publicată în anul 2000 la Argon Verlag din Berlin, a apărut și în versiunea albaneză a lui Feride Berisha, la Editura PA din Priștina, autorul a început, în aprilie 2018, un turneu de lecturi prin Kosovo, turneu susținut de TRADUKI.

 

Schaper a prezentat, într-o serie de lecturi și discuții publice, viața albanezului Moissi (pe numele lui adevărat, Alexandër Moisiu). Acesta s-a născut în 1879 la Trieste, a devenit, prin spectacolele regizate de Max Reinhard, o legendă a teatrului datorită specialității lui, moartea scenică perfectă din punct de vedere formal, și a murit în 1935, la Viena, în urma unei pneumonii. La începutul turneului de lecturi, Schaper a fost primit la Ministerul Culturii din Kosovo împreună cu traducătoarea lui, Feride Berisha, și cu istoricul Cord Pagenstecher de la Universitatea Liberă din Berlin. Au urmat două lansări de carte: pe 6 aprilie, la Teatrul Național din Priștina, unde, pe lângă Schaper, Berisha și Pagenstecher, a fost prezent și Jeton Neziraj de la Qendra Multimedia, și pe 7 aprilie, la Biblioteca Municipală de la Peć.  

Turneul de lecturi a fost intens comentat în mass-media din Kosovo: au fost difuzate trei reportaje TV și au apărut mai multe articole.

Mass-media: Koha Ditore, Indeks online, Koha Ditore, KultPlus, Ekonomia online, Klan Kosova, Tribuna Channel, Gazeta Observer

traduki partners 2014 d