Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

Patru țări, o singură limbă: duminică începe la Belgrad a LXII-a ediție a Târgului Internațional de Carte

.

577 belgradLa data de 22 octombrie începe la Belgrad a LXII-a ediție a Târgului Internațional de Carte, în cadrul căruia secțiunea Patru țări, o singură limbă a fost concepută și realizată de TRADUKI, sub conducerea Hanei Stojić. Invitată de onoare va fi anul acesta nu o țară, ci o limbă: e vorba de limba germană, care se va afla, până pe 29 octombrie, în centrul Târgului de la Belgrad.

Canapeaua albastră [Das blaue Sofa] – un formatul cunoscut în Germania pentru discuții cu autori – va avea loc, în acest cadru, pentru prima oară în străinătate; astfel, Herta Müller, Marcel Beyer, Valentin Groebner, Jonas Lüscher, Jan Wagner, Volker Kutscher, Dana Grigorcea, Ingo Schulze, Kathrin Röggla, Melinda Nadj Abonji și Jens Dittmar vor fi prezentați publicului în discuții dinamice de câte o jumătate de oră cu jurnaliști și critici sârbi. Secțiunea Patru țări, o singură limbă beneficiază de sprijinul oferit de Bertelsmann, ZDF și Deutschlandfunk Kultur, precum și de rețeaua literară TRADUKI.

Întreaga prezență a țărilor din spațiul germanofon este facilitată și susținută financiar de Ministerul Afacerilor Externe din Germania, Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Austriei, Cancelaria Federală a Austriei, Fundația Culturală Elvețiană Pro Helvetia, Goethe-Institut Belgrad, Forumul Cultural Austriac Belgrad, Asociația de Susținere Literaare, Fundația Culturală Liechtenstein, rețeaua europeană pentru literatură TRADUKI, precum și ambasadele Germaniei, Austriei și Elveției în Serbia.

Despre Canapeaua Albastră

577 das blaue sofaCanapeaua Albastră este un forum pentru autori inițiat de Bertelsmann, ZDF și Deutschlandfunk Kultur. El a devenit o instituție la târgurile de carte de la Frankfurt și Leipzig. A fost lansat în 2005, la Berlin. În 2011, Festivalul Lecturii „Open Books“ de la Frankfurt a debutat pentru prima oară cu o gală a autorilor aflată sub semnul Canapelei Albastre. Începând cu ediția din 2000 a Târgului de Carte de la Leipzig, pe Canapeaua Albastră au avut loc cca 2500 de discuții cu autori, printre care s-au numărat laureați ai premiului Nobel ca Svetlana Alexievici, Mihail Gorbaciov, Günter Grass, Herta Müller, Christiane Nüsslein-Volhard, Orhan Pamuk, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa și Mo Yan. În 2017, Canapeaua Albastră este invitată la Târgul de Carte de la Belgrad, în cadrul secțiunii Patru țări, o singură limbă.

Programul târgului

traduki partners 2014 d