Traduceri din, în şi între limbile sud-est-europene
Tipărire

Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia, în centrul „Verii literare Schleswig-Holstein“

.

567 barbi markovicLecturi în bătaia vântului ale unor autoare și autori care au povestit publicului din Schleswig-Holstein despre supereroine migrante, fii rătăcitori, escroci îndrăgostiți, artiști macho și care au împărtășit, printre altele, istorii de familie ca istorii universale. 31 de manifestări în 25 de locuri diferite din cel mai nordic land german, inclusiv o lectură în Danemarca: asta a fost Vara literară Schleswig-Holstein 2017, care, de la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lui august, a prezentat literatura Bosniei și Herțegovinei, Croației și Serbiei.

Au fost prezenți următorii scriitori: Dževad Karahasan, Barbi Marković, Vladimir Kecmanović, Murat Baltić, Miljenko Jergović și Slavenka Drakulić, precum și editorul austriac Lojze Wieser. Cu toții au contribuit la transmiterea unei imagini diferențiate a scenei literare din cele trei țări și au oferit o serie de perspective asupra societății și culturii lor, perspective ce au depășit cu mult nivelul informațiilor obișnuite din mass-media, fără să se ferească totodată de condamnări și de conflicte. Publicul și mass-media au salutat aceste manifestări. Așa a fost clădit un pod între Balcani și Schleswig-Holstein, în spiritul laureatului Nobel Ivo Andrić, căruia i se datorează deviza festivalului: „Totul în viață este pod – un cuvânt, un zâmbet, pe care li-l oferim celorlalți. Aș fi fericit dacă, prin literatura mea, aș putea fi un constructor de poduri între Est și Vest.“

bwd  Set 1/2  fwd

Această nouă „Vară literară“ a fost organizată tot de Literaturhaus Schleswig-Holstein, cu sprijin financiar din partea landului Schleswig-Holstein, a rețelei TRADUKI, a referentului pentru educație politică al landului Schleswig-Holstein, a Fundației Robert Bosch, a băncii Förde, a Ministerului Culturii din Croația și a filialei din Schleswig-Holstein a Fundației Rosa Luxemburg.

Presse:

Kieler Nachrichten – Interviu Sara Dušanić, coordonatoarea proiectului

Kieler Nachrichten – A descoperi lumea prin povestiri

Kieler Nachrichten – Constructori de poduri literare

Kieler Nachrichten – Plăcerea lecturilor cu părul ciufulit de vânt

Lübecker NachrichtenSound-ul tinerei Serbii

Kieler Nachrichten – Suntem cu toții doar oameni

Kieler Nachrichten – Minciuni în slujba adevărului

Holstein Courier – Captivanta poveste a unei familii din Balcani

Kieler Nachrichten – Artistul în ipostază de canibal

traduki partners 2014 d